Dışkıda Kan ve Mukus Görülmesi

Kişinin dışkılama sırasında kan görmesi, ciddi bir hastalığın belirtisi olarak düşünülebilir. Bu sebeple, kanlı dışkı görülmesi halinde vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Aynı zamanda makat bölgesi ile etrafı son derece hassas bir bölgedir. Özellikle bağırsaklarda meydana gelebilecek ciddi hastalıkların belirtileri makat bölgesi ve çevresinde görülebilir. Bu sebeple makat bölgesi ve etrafındaki şikâyetler için kesinlikle uzmana gitmelisiniz.

Dışkıda kan görülmesinin nedenleri nelerdir?

Dışkıda kan görülmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Örneğin, kolon kanseri, rektum kanserleri, hemoroitbasur, kalın bağırsakta oluşmuş polipler, makat çatlakları, makat iltihaplanmaları, iltihaplı bağırsak hastalıkları, bağırsak sarkmaları sayılabilir. Kişiye yapılacak muayene sonucunda, dışkıdaki kanın sebebinin tespit edilmesi ve sonuca göre hemen tedaviye başlanılması gerekir.

Dışkıda Kan GörülmesiDışkıda kan görülmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kadınlar en çok görülen kanser türlerinin ikinci sırasında yer alan kolon kanseri ve rektum kanseridir. Erkeklerde ise bu kanser türleri 3. sırayı alır. Bu veriler ürkütücü olmakla birlikte söz konusu kanserler önlenebilir ve tedavi edilebilir kanser türleri arasında yer alırlar. Hatta erken tanı ile kanserin tedavi süreci daha başarılı geçecektir. Bu sebeple dışkıda kan görülmesi halinde hiç ihmal edilmeden doktora gidilerek gerekli muayeneler ve tetkikler yapılmalıdır. Muayene etaplarında kalın bağırsağın 1/3 kısmını endoskopla incelenmesi söz konusu olacaktır. Bu metot sayesinde dışkıda kan vakalarının sebeplerinin tespit edilmesi ve gerekli tedavi yönteminin belirlenmesi çok kolay olacaktır.

dışkıda mukus

Dışkıda Mukus Görülmesi Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Dışkıda mukus, kalın bağırsaklarda sürekli devam eden salgılamaların, oğlan dışı artışı ile ortaya çıkan durumdur. Dışkılama sırasında yüksek oranda görülen mukus renk olarak yumurta akı tipindedir. Bağırsak hastalıklarından muzdarip olan kişilerde, dışkıda mukus görülmesinin yanında dışkıda kan vakası da görülebilir. Bu tip vakalarda dışkıdaki mukusun içinde bulunan lifler, beyaz yerine kanlı karışık olarak pembe rengini alır. Kişi ishal olduğunda, mukuslu dışkı ile birlikte kanlı mukus vakası da yaşıyorsa ülserli kolit riski düşünülmelidir. Bu tip vakalarda kişi, gün içinde 4-5 defa hatta 10 defa dışkılama ihtiyacı ile tuvalete gidebilir. Dışkı incelendiğinde mukuslu, pelte görünümlü olduğu fark edilir. Aynı zamanda mukuslu ve kanlı dışkıda dikkat çeker. Mantar hastalığı da dışkıda mukus olma sebepleri arasındadır. Birçok kişi dışkıda mukus vakasını önemsemese de, aslında mukuslu dışkı önemli bağırsak hastalıklarının habercisi olabilir. Bu nedenle dışkıda mukus görüldüğü zaman, ihmal edilmeden doktora gidilmelidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Emirhan dedi ki:

    Merhaba hocam ben 4 hafta önce kanlı ishal yüzünden hastaneye gitmiştim ve bağırsaklarını enfeksiyon oldugunu belirttiler ve ağrılar cekiyorum halada … ilacını bitirdim fakat ağrım hayla dışkımı 2 gün yapmadım sonra beyaz sümük gibi şeyler cıktı şeffaftı ondan sonra uyudum 8 de tuvalete gittim şimdi de yeşil şeyle geldi yanında yardım eder misiniz ACİL

  2. Ertan 47 dedi ki:

    Hocam bu Sabah küçük kızım tuvalet ederken dışkısının üzerinde beyaz şeyler vardı korkutucu bir şey varmıdır bağırsaklardan kaynaklı olabilir mi ne yapayım şimdiden teşekkürler hocam